Att veta vad man ska äta när man tränar kan vara svårt. Därför följer här ett antal handfasta tips på hur du bör äta och varför.

Kök interiör med ö, handfat, skåp och trägolv i New Luxury HomeMycket i dagens samhälle handlar om träning. Att träna ofta och att träna rätt får allt större fokus. Men minst lika viktig är maten vi stoppar i oss. Att ha en sund, balanserad och medveten kost är oerhört viktigt för att träningen ska ge maximalt resultat.

Ät mycket

Detta beror naturligtvis på hur mycket du tränar. Men det är faktiskt så att tränar du mer behöver du äta mer, helt enkelt eftersom du gör av med mer energi. När vi tränar bränner vi både kolhydrater, fetter och proteiner och enda sättet att kompensera för detta är helt enkelt att äta mer. Det bästa för att veta vad maten innehåller är att laga den själv i ett bra kök där du känner dig hemma. Sen är det klart att om man har som mål att gå ned i vikt så kan man kanske öka sin träningsmängd men ändå behålla samma intag av mat.

Ät medvetet

Det kan vara svårt men tränar man mycket är det absolut viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Det är viktigt att se till att man får i sig just det man själv behöver för att täcka de behov ens träning skapar. Därför är det också olika vad man bör äta beroende på vilken typ av träning man utför. Någon som satsar på att bli stark, explosiv och bygga stora muskler behöver äta mycket protein, medan någon som kanske satsar på att bli en snabbare löpare behöver fylla på med lite mindre protein och mer kolhydrater och fett. Det är dock viktigt att se till att man fortfarande får i sig tillräckligt mycket från alla delar av tallriksmodellen.

Ät regelbundet

En planerad och regelbunden kost är oerhört viktig för att kroppen ska kunna återhämta sig efter träning, och faktiskt för att träningen ska få maximal effekt. Att äta ganska snart inpå efter ett träningspass är viktigt, för att förse kroppen med de proteiner som krävs för att bygga upp de muskler som brutits ned under passet. Att äta regelbundet är även viktigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig all den mat och näring man stoppar i sig. Flera små måltider är bättre än en stor.