Snart är januari här, som räknas till årets fattigaste månad. Ekonomin har gått hårt åt alla julklappar som inhandlats och nyårsfirandet kostade säkert en hel del. Hur som helst ås är det ofta så att januari är en månad då man behöver dra ner på många kostnader, inte minst matkontot. Här följer tips på mat som passar årets fattigaste månad.

Eftersom mat är en av de största utgifterna för många hushåll, så gäller det verkligen att hålla igen på kostnaderna i januari. Strunta i oxfilén och välj kanske fläskytterfile istället. Ett riktigt bra kött men till ett lägre pris. Sedan kan det vara bra att inte äta kött allt för ofta, både för hälsan, miljön och plånboken.

Ta kontroll över matkontot

Det gäller att ta kontroll över matkontot för att kunna klara den ofta strama budgeten i januari månad. Det betyder inte att du bara behöver leva på pasta och nudlar. Det finn massor av bra mat som du kan laga till liten peng, men då gäller det att du lagar från grunden. Halvfabrikat är ofta dyrt, likaså snabbmat, men det vet ju de flesta. Ett bra tips är ett bygga upp en gedigen kryddhylla därhemma, då kan vilken rätt som helst bli till en mumsig och varierande måltid. I en artikel från Sveriges Radio ger matbloggaren Lina i ett ljudklipp tips på hennes bästa veckomeny för en liten budget. Där tipsas det om allt från köttbullar, kyckling till vegetariska rätter.

Billiga och nyttiga livsmedel

Det finns massor av billiga och nyttiga livsmedel i din matbutik, det handlar bara om att du behöver lite fantasi för att laga till olika rätter med dem. I Expressen tipsar dietisten Paulun om ett gäng sådana, bland andra frysta grönsaker, burktomater, äpplen, makrill i tomatsås, tonfisk på burk, morötter, fryst fisk, bönor och frysta ärtor.