Oroar du dig för att dina barn sitter stilla alldeles för mycket? Då är du inte ensam. Många föräldrar ser med oro på när datorspel och tv prioriteras och mindre tid tillbringas utomhus med rörelse. Det finns dock sätt att vända trenden på. Varför inte entusiasmera med lite roliga bollsporter?

Bollsporter passar alla

Det som är så fördelaktigt med bollsporter är att de passar alla, gammal som ung. Man kan helt enkelt spela på det sätt som passar en själv. För att som förälder väcka intresset för bollsporter kan du köpa hem lite roliga sportartiklar. Köp till exempel innebandymål med tillhörande klubbor och boll, eller en fotboll med tillhörande mål. Var sedan som förälder noga med att delta i leken och bjud in till svettiga matcher. Att spela bollsporter tillsammans är roligt för både föräldrar och barn och inbjuder till mycket rörelse.

Därför är rörelse så viktigt

Siffrorna är skrämmande. En studie från folkhälsomyndigheten visar att barn är stillasittande hela sjuttio procent av sin vakna tid. En undersökning gjord av kronprinsessparets organisation generation Pep visar liknande siffror. Där kan man läsa att endast två av tio barn nådde de uppsatta målen för fysisk aktivitet 2020. Det är sorgligt eftersom vi vet att fysisk aktivitet bland annat minskar risken för psykisk ohälsa, något som verkar bli vanligare hos unga. Genom att som förälder inbjuda till fysisk aktivitet kan du dock vända trenden och få friskare och gladare barn.

Bollsporter att testa

Bollsporter är det perfekta sättet att få barnen att röra sig mer. Dels finns det ett brett utbud av sådana och dels inbjuder de till maximalt med rörelse. I en bandymatch kan hela familjen delta, detsamma gäller fotboll och basket. Varför inte bjuda in familjer i grannskapet till en rolig turnering? Ett bra tips är att testa många olika sporter. På så sätt kan ditt barn komma fram till vad som är roligast och sedan på sikt kanske ansluta till ett lag i just den sporten. Lagsporter är bra på flera olika sätt eftersom de inte bara ger fysiskt aktivitet utan även gemenskap och större förmåga att samarbeta med andra.