Hur kan man göra maten nyttig och samtidigt göra så att barnen tycker om det som lagas? Här är några enkla tips på hur du kan göra kosten som serveras där hemma lite mer hälsosam.

Sunda matvanor grundas tidigt i livet. Mycket är vunnet om man utvecklar vanan att äta nyttigt redan när man är liten. Om det kan vara svårt att få dem att äta ingefära och strömming, vilka andra möjligheter finns att lätt proppa i dem vitaminer, fibrer och nyttiga fettsyror? Tips är att satsa på dessa:

  • Frukt
  • Soppa
  • Quinoa
  • Sallad

nklare än vad du tror med god och nyttig mat

När du vill få barnen att äta nyttigt är det viktigt att de får äta saker som de tycker är gott, för dessa saker kan faktiskt vara nyttiga på samma gång. Fruk till exempel innehåller massor av antioxidanter, vitaminer och fibrer vilka täcker viktiga kroppsbehov. Det är oftast nyttigare med ett par frukter än med en glass. Kom dock ihåg att vissa frukter är mycket söta och att fruktos och syra frestar på tänderna och i viss mån belastar kroppen. Så håll koll på hur mycket bananer och vindruvor som går åt. När det gäller äpplen och bär, är det så klart annorlunda. När det kommer till renodlade maträtter kan en hemlagad soppa vara något att tänka till kring. Se bara till att du kombinerar rätt råvaror i soppan för att göra den smakrik, till exempel kan du ta en bit mört kött som bas och sedan addera till exempel linser för att göra sopppan matigare. Glöm heller inte kryddorna! Det är ett supernyttigt inslag som tillför vitaminer, samtidigt som det ger en godare smak. Kanel, gurkmeja, och även vitlök och ingefära är smakförstärkare tillför antioxidanter, boostar immuniteten mot förkylning och har en antiinflammatorisk effekt. Barn älskar smaken i måttliga mängder.

Byt ut mot nyttigare kost

Quinoa är ett näringsrikt korn med högt proteininnehåll och funkar utmärkt som alternativ till ris. Likaså kan du byta ut ris och potatis mot bulgur som även det är ett nyttigt tillbehör. Tänk även på att ett sätt att göra barnens måltider nyttigare är genom att ge dem råa grönsaker istället för kokta eller stekta. Morötter, gurka och tomater är populära bland barn, så passa på och lär dem att äta i bitar före måltiden. I och med att det blir det första de äter på några timmar, blir upptagningen hög.

Eller varför inte slänga ihop en god sallad? En pastasallad på rödbetor, morötter, tomater, salladsblad och paprika äter de flesta. Använd gärna fullkornspasta för att få upp protein- och fiberhalten.