Man har alltid vetat att det är viktigt att röra på sig men under de senaste åren har det bekräftats att träning har en större inverkan på hjärnan och psykiska faktorer än tidigare trott. Att träna regelbundet leder till ett friskare liv, både fysiskt och psykiskt.

De kroppsliga effekterna som fås av träning är relativt uppenbara, men de psykiska effekterna finns det inte lika självklar kunskap om. Kroppen och immunförsvaret blir starkare, koncentration och minnet blir bättre och vi minskar risken för sjukdomar. På Vårdguiden kan man läsa hur motion motverkar och minskar psykisk ohälsa av olika slag. Generellt blir man friskare genom regelbunden träning och det är viktigt att hitta en plats i familjens vardag för träning, det gäller att göra det enkelt för sig.

Familjeträning

Om familjen tränar tillsammans blir det inte bara roligare, det spar in på tid och sammanhållningen blir bättre. Ett tips är att varje familjemedlem får turas om i att hitta på övningar eller träningspass att hålla i. Det gör att alla blir involverade och man undviker eventuella konflikter om ämnet. För inspiration kring övningar, klicka här. Det gäller att skapa en barnvänlig träning som samtidigt är utmanande för vuxna, det ska passa alla helt enkelt. Barn är oftast mer flexibla än vuxna och därför kan det vara smart att ta kosttillskottet Vitaepro för bättre rörlighet i muskler och leder.

Träning ger energi

Träning genererar bättre sömn, men faktum är att det också ger hjärnan energi och skyddar från skadlig stress. Regelbunden träning påverkar tillväxtfaktorer i hjärnan som gör att hjärncellerna hålls friska, vilket i sin tur gör att vi mår bra. Ingibjörg Jonsdottir, professor och verksamhetschef på Institutet för Stressmedicin, säger till Göteborgsposten:

– Vi har varit ganska fokuserade på att studera träningens betydelse för hjärtat och ämnesomsättningen. Nu ser vi att den har betydelse även för hjärnan. Den gillar i princip samma träning som hjärtat och behöver uppenbarligen också viss mängd rörelse för att fungera optimalt.