Silver, porslin eller varför inte fonder? Vad man ska ge till ett barn i samband med ett dop skapar lätt huvudbry och osäkerhet. Mödan må kännas stor, inte minst för de som är bjudna på ett kungligt dop.

Valet av doppresent är inte det lättaste. Trots att det finns bra sajter som www.bondeofsweden.se som säljer en rad olika doprelaterade produkter är det många som är ovetande och istället köper första bästa silversked från närmsta butik. En present som kanske inte är så jättekul, varken för bebisen eller föräldrarna. För drygt två månader sedan blev prinsessan Madeleine och Christopher O’Niells dotter Adrienne döpt. Där kan vi snacka om klurig doppresent, för vad köper man egentligen till en kunglighet?

Allt en prinsessa vill ha

Prinsessan Adriennes dop hölls den 8 juni i år och ceremonin samlade både vänner och familj till den kungliga familjen. Och som bilderna i den här artikeln visar var det en storslagen och vacker syn i Drottningholms Slottskyrka. Med kungligheter och politiker bland gästerna var det utan tvekan en ceremoni man inte ville missa. Lyckligtvis sändes dopet även på TV vilket gjorde att hela Sverige kunde sitta i sina soffor och vara med.

Oavsett om barnet är en kunglighet eller inte så finns det en sak som alla älskar: att leka. En silversked i all ära men om det är något som ett barn lycklig så är det lek och ett utrymme att få utlopp för sin fantasi. Detta är något som länsstyrelsen förstod och valde därför att ge prinsessan Adrienne ett lekrum i Blekinge museum i Karlskrona som dopgåva. Lekrummet är sagt att vara färdigbyggt under början av år 2020. Ett lekrum som uppförs i sitt namn och som dessutom kommer sprida glädje till flera barn är definitivt en present som är värdig en prinsessa.

Är alla leksaker bra?

Temat på lekrummet som ska byggas i Adriennes namn kommer ha ett historiskt tema. Kanske finns det en eftertanke med detta, för hur bra är egentligen dagens moderna leksaker för barnen? I dagens samhälle är det mesta uppkopplat till internet. Det handlar om allt från kylskåp till bilar, och nu även leksaker. Om du planerat att köpa en fin leksak i doppresent kan det därför vara värt att ha koll på både för- och nackdelar med de uppkopplade leksakerna. Att de är intressanta, lärorika och roliga är det ingen fråga om. Vad som däremot är värt att ifrågasätta är hur ljudfiler och annat som samlas in från barnet sparas. Det finns trots allt en liten risk att ”smarta” leksaker bli hackade och kan styras av främmande personer. Som doppresent är en tidlös leksak något att rekommendera istället. En fin nalle att sova med eller en modellbil som barnet kan leka med under flera år. När barnet nyligen döps är det ofta inte mer än en bebis och kan inte leka med avancerade leksaker. Kanske är det därför det är så populärt att köpa fina saker som får ett emotionellt värde istället.