Höstmörkret kryper allt närmare och visst blir det svårare och svårare att låta sig inspireras till att ta tag i sin träning tidiga, kyliga och mörka morgnar – men turligt nog finns knep för att hålla igång träningsmotivationen livet ut, i alla fall om man ska forskaren Karin Weman Josefsson.

traningsprylar-mattbandAtt träning är bra för kropp och sinne är sedan länge konstaterat, men att hålla sig motiverad till att fortsätta med sin träning är det få som gör. Vanligast är att ungefär hälften av alla som ger sig på att börja träna faktiskt slutar tvärt inom tre till sex månader, och detta just eftersom att det brister i motivationen. Men enligt forskaren Karin Weman Josefsson går det faktiskt att ändra på detta och det genom att göra sig mer motiverad till att träna – och enligt henne kan man få den motivationen att räcka livet ut. därför har hon, i en artikel i Dagens Nyheter, listat sina bästa och mest effektiva motivationsknepen hon har i sin arsenal, och för den som vill leva ett hälsosammare liv så skadar det inte att i alla fall testa på detta. Men hur ska man göra?

Så får du motivationen att räcka livet ut:

  1. Mål och förklaring – varför vill du träna? Formulera en förklaring till varför du vill bli mer aktiv och vad träningen ska leda till.
  2. Realistiska förväntningar och ambitioner – att säga att man ska sprina fem kilometer varje morgon i tre månader är varken rimligt eller något som troligtvis kommer bli av, så sätt realistiska förväntningar och håll träningsambitionen på en normalhög nivå.
  3. Öka gradvis – börja smått med en promenad och trappa upp träning och träningsformer succesivt, går man ut för hårt riskerar man att sluta helt och hållet.
  4. Ha en plan – hur ska du nå ditt slutmål? Vägen dit är lika viktig som slutmålet.
  5. Vänner – ta hjälp av en vän, kanske kan ni träna tillsammans och peppa och stötta varandra? Alltid lättare med sällskap men undvik att bli beroende av sällskapet, din träning och hälsa ska inte lida för att någon annan inte vill, kan eller har lust att träna när du vill.