En klassisk konflikt inom styrketräning handlar om vilken typ av redskap som ger bäst resultat. Idag är de flesta överens om att det är fria vikter, men det betyder inte att maskiner inte kan fylla en funktion.

De flesta gym idag har en avdelning med fria vikter, och en avdelning med maskiner. Sedan finns det också gym som av en eller annan anledning bara har det ena. I korthet kan man säga att maskiner är bra för nybörjare och kroppsbyggare, medan fria vikter är det bästa alternativet för alla andra. Även den som är nybörjare bör vänja sig vid fria vikter så snabbt som möjligt. Men innan vi går in på alla fördelar med att träna med fria vikter, så ska vi kanske säga någonting om vad som faktiskt är bra med maskiner.Hantlar och maskin på gym

Det går trender i det här med träning. I styrketräningens begynnelse användes av naturliga skäl fria vikter, men idag är maskinerna nästan vanligare. De gjorde entré på 60-talet, när gym fortfarande var ganska ovanliga. Riktigt populära blev maskinerna på 70-talet, när allmänheten började få upp ögonen för bodybuilding, och populariteten höll i sig in på 80-talet. Även om populariteten har minskat använder många bodybuilders fortfarande maskiner i sin träning, eftersom man i maskin kan belasta en muskel mer, så att den blir större när den återhämtat sig.

Förutom bodybuilders är maskiner också förstavalet för många som är nya till styrketräning. Maskinerna har instruktioner som visar hur man ska göra, och det är enkelt att göra rätt eftersom de är byggda för en specifik övning.

Med tanke på vad en olympisk skivstång av bra kvalitet kostar kan det också kännas som man får mer för pengarna om man köper en maskin till en bostadsrättsförening eller till ett företagsym. I själva verket är det tvärt om, eftersom en skivstång är betydligt mer mångsidig än en maskin.

Mer mångsidig träning

Vill man bygga styrka som man har nytta av i vardagen är det dock fria vikter som gäller. Man kommer långt med basövningar som knäböj, marklyft och bänkpress. Genom att träna med fria vikter använder man fler muskelgrupper, och inte minst tränar man sig i att stabilisera det man lyfter. Det gör man inte när man flyttar vikter längs en förutbestämd bana, vilket man ju gör när man tränar i maskin. Den stabiliserande förmågan har man stor nytta av när man lyfter tunga saker i vardagen. Inte minst aktiverar man bålen, något som på sikt ger stora hälsofördelar. Eftersom fler muskelgrupper aktiveras kommer man också att få resultat snabbare.

Det kan verka som det är lättare att skada sig med fria vikter, men i själva verket är det tvärt om, så länge man tillämpar försiktighetsprincipen. Det innebär att alltid börja med en tom stång när man ska lära sig en ny övning, och att sedan lägga på vikt gradvis, kanske 2,5 kg åt gången. Det är sällan man kan lägga på så lite åt gången i en maskin.

Dessutom: om man tränar med barn, eller vill få dem intresserade av styrketräning, så är det lättare att börja med fria vikter. Skivstänger och skivor finns i barnstorlek, och det finns lätta kettlebells. Däremot finns det inte maskiner med dimensioner anpassade för barn.