Det behöver inte gå så långt som till rakit, ”engelska sjukan” och osteomalaci – brist på D-vitamin kan orsaka en rad besvär. Exakt vilka orsakssamband som finns är inte vetenskapligt fastställt, men studier visar att folk som får i sig tillräckligt med D-vitamin har bättre blodvärden, har minskad risk för låg födelsevikt och karies. Dessutom triggar det immunförsvaret och är bra för musklerna. 

Att folk som äter kosttillskott har bättre hälsa är ett omdiskuterat ämne. De flesta rapporter är dock eniga om att folk som äter kosttillskott röker mindre, rör sig mer och har bättre hälsa. Det kan bero på att den ökade medvetenheten. På www.vitaepro.se kan man prenumerera på kosttillskott som bland annat innehåller D-vitamin och är till för att hjälpa folk att leva ett aktivt liv. Många äldre har svårt att ta sig ut och får kanske inte tillräckligt med solljus, vilket kan leda till muskelbesvär som skapar en negativ spiral.

D-vitaminet finns naturligt i en del livsmedel som abborre, gös och lax. Vegetabiliska livsmedel som är rika på D-vitamin är bland annat vilda kantareller, karljohansvamp och trattkantareller. Sedan maj 2018 är det lag på att tillsätta D-vitamin i en rad produkter, exempelvis havremjölk. I hela Norden diskuteras D-vitaminet och vilka grupper man anser har ökat behov av tillskott.

D-vitamin för immunförsvaret

Du känner säkert till att D-vitamin bildas naturligt i huden av solexponering. Eftersom Sverige är så mörkt under vintern är det inte alltid de naturliga depåerna av D-vitamin från sommarhalvåret räcker till. De influensaepidemier vi brukar drabbas av någon gång i ”vabbruari” skulle kunna minska med hjälp av D-vitamin, eftersom en studie indikerar att D-vitaminet hjälper kroppens immunförsvar, skriver expressen.se.

För gravida, personer med heltäckande kläder och barn rekommenderas kosttillskott året om. Veganer, vegetarianer och människor som inte äter D-vitaminberikad kost rekommenderas också kosttillskott. En grupp som behöver mer uppföljning är de som genomgått en överviktsoperation. Forskning visar nämligen att de riskerar att få i sig för lite näringsämnen när de äter mindre mat.

D-vitaminet hjälper kroppen att behålla sina funktioner på ett bra sätt och möjliggör för oss att hålla igång utan de smärtor som kan uppstå av näringsbrist.