pexels-photo-26799Allt fler äter ekologiskt och har insett vikten av att konsumera ekologisk mat istället för konventionellt producerad mat. Ekologisk mat säljer som smör samtidigt som utbudet blir större och priserna faktiskt sjunker. 

I tidigare inlägg skrev det som hur man kunde uppnå matglädje för hela familjen och faktum är att många barnfamiljer idag väljer att äta allt mer ekologiskt. Hälsopåverkan är en aspekt, likaså odlarnas hälsa, men också den mindre miljöpåverkan som kommer av ekologiska livsmedel.

Försäljningen ökar

Försäljningen av ekologisk mat och intresset för det bara ökar och ökar. Priserna har gått ner lite och idag kostar många ekologiska varor inte långt i från vad konventionella varor kostar men för att priserna ska gå ner ytterligare så gäller det att allt fler kräver och faktiskt handlar ekologiskt. Förra året ökade försäljningen av ekologisk mat med hela 18 procent, vilket visar på att ekomaten under 2016 stod för 8,7 procent av handeln, skriver Dagens Nyheter. Det är en rejäl ökning, men mer människor som vill handla ekologiskt krävs för att man ska kunna komma ikapp den konventionella handeln. Allt mer handel av ekologiskt som sker på nätet, just eftersom butikerna inte kan hålla ikapp med behovet. Det är också enklare att handla ekologisk mat på nätet, eftersom du lättare hittar varorna och inte behöver springa runt och leta i en butik och du kan sortera varorna med sökfunktionen. Det är något som många konsumenter uppskattar och tycker underlättar i vardagen. Ekologisk mat på nätet för en större andel av försäljningen än den i butik.

”Ekologiskt har blivit en naturlig och självklar del i konsumenters kosthållning. Undersökningar visar att sex av tio konsumenter strävar efter att äta ekologiskt”, säger Cecilia Ryegård på Ekoweb till Dagens Nyheter.